Amb l’objectiu de maximitzar l’exposició al sol durant les hores en què estem desperts i, així, estalviar energia, a Espanya any rere any s’endarrereix i avança el rellotge el darrer cap de setmana d’octubre i de març. Sabies que aquests canvis d’hora afecten el nostre cos?

Encara que aquest canvi pot reportar cert benefici econòmic, suposa, a efectes pràctics, canviar de manera brusca la rutina de son i activitats a què el nostre cos està habituat: a l’octubre, ens aixequem i ens fiquem al llit una hora més tard, mentre que, al març, matinem una hora més i ensadormim seixanta minuts abans.

El canvi, que es duu a terme de forma sobtada, pot alterar els ritmes circadiaris, responsables de regular els canvis físics i mentals que experimentem i que responen, principalment, a la llum i la foscor, i que a banda dels cicles de son-vigília, també poden influir en la secreció hormonal, en els hàbits alimentaris i la digestió, en la temperatura corporal i en altres funcions importants del cos.

Principals efectes del canvi:

La desadaptació pot provocar, encara que de forma més suau i mitigada, símptomes similars als que provoca el jet lag: fatiga i cansament general, somnolència durant el dia, dificultat per agafar el son a la nit, irritabilitat, manca de concentració i disminució del rendiment físic i intel·lectual. També podem sentir gana a hores intempestives o, al contrari, manca de gana o sensació de plenitud després del menjar.

Les persones amb algunes patologies (per exemple, epilèpsia, migranya o deteriorament cognitiu), els grans i els nadons lactants poden notar amb més intensitat els efectes anteriors, però, en qualsevol cas, el cos tendeix a recuperar-se amb rapidesa.

  • Intenta anticipar-te al canvi.
  • Modifica el teu horari de menjades.
  • Practica exercici físic moderat.
  • Redueix la teva activitat durant el cap de setmana en què es canvia l’hora.
  • No facis migdiada durant uns dies.
  • Modera el consum de begudes estimulants.
  • No utilitzis dispositius electrònics en excés.
  • No t’automediquis.

Ara ja saps com afrontar el proper canvi d’hora! I si ho necessites… recorda que a la farmàcia et podem ajudar a viure’l de la millor forma possible! 😉